Yvonne Doorduyn

Foto: Ruud Pos

 

Waar gaat je boek over?
Mijn boek De affaire gaat over een journalistieke doodzonde: Brussel-correspondent Jacky begint een affaire met een kopstuk uit het Europees Parlement. Als dat uitkomt, zal het iedereen beschadigen, niet in de laatste plaats de krant waarvoor ze werkt. Ondertussen bereikt Jacky het gerucht dat haar minnaar een duister verleden heeft. Voor ze het weet, wordt ze erin meegezogen en is ze haar leven niet meer zeker.

 

Waarom koos je voor dit onderwerp/thema?
Ik geef lezers graag een kijkje achter de schermen van politiek en media, mijn werkwereld. Ik heb zelf in Brussel gewoond en gewerkt en ging iedere maand met het Europees Parlement mee naar Straatsburg. Dat voelt als een schoolreisje, voor velen een welkome break van het leven thuis met partner en kinderen. Er zijn iedere avond borrels, niemand hoeft naar huis. Dat geeft losbandigheid: What happens in Straatsburg stays in Straatsburg. Een mooie setting voor een thriller.

 

Verliep het schrijfproces soepel en hoe lang heb je eraan gewerkt?
Alles bij elkaar een kleine drie jaar. Ik heb een baan als speechschrijver in Den Haag en twee kleine kinderen, dus het komt aan op de avonden en het weekend. Anders dan bij mijn debuut Onmacht werkte ik bij De affaire met een vooraf bedachte tijdlijn. Toch sla ik tijdens het schrijven graag zonder omkijken linksaf. Die vrijheid wil ik behouden, dat geeft spannende wendingen. Maar in de eindfase van het schrijven moet je dat dan nog wel rechttrekken. Alles moet logisch in elkaar grijpen. Daar ben ik dan nog wel even mee bezig.