Mireille Geus

Foto: Quintalle Nix

 

Waar gaat je boek over?
Achter de façade gaat over de kribbige schrijfcoach Jasmine, die zich liever verschuilt achter de naam Jazz. Haar hele leven is een succesvolle façade, haar glansrijke carrière als schrijfcoach, haar voorbeeldige kinderen en perfecte borsten. Ze is niet blij als na twintig jaar haar broer haar kantoor binnenloopt en hij haar herinnert aan een deel van haar leven dat verre van volmaakt is. Haar broer wil samen met haar, als zijn zus en schrijfcoach, zijn levensverhaal herschrijven. Tijdens dit proces komen er schokkende details aan het licht, die haar hele leven op losse schroeven zetten. Ze wil niemand achter die façade laten komen. Laat ze dit gebeuren?

 

Waarom koos je voor dit onderwerp/thema?
Dit onderwerp koos ik om twee redenen. Ik ben naast schrijver zelf schrijfcoach en ik vond het leuk om de mogelijkheden van dit beroep in fictie te onderzoeken. Elke dag leef ik met de verhalen van anderen of van mezelf. Ik modelleer, stileer, schrap en verzin erbij. De andere reden is dat ik zelf geheimen heb vanuit mijn verleden en dat ik wilde kijken of herschrijven hiervan tot de mogelijkheden behoort. Dus in hoeverre je in staat bent om je eigen verhaal te herschrijven, vorm te geven, of de werkelijkheid dus een kwestie van visie is, een rekbaar begrip. Marcus Aurelius zei al: Je leven is wat je gedachten ervan maken. Dat leek me een mooi onderzoek.

 

Verliep het schrijfproces soepel en hoe lang heb je eraan gewerkt?
Het schrijfproces liep soepel. Ik werk heel gestructureerd, eerst structuur en inhoud van het verhaal vormgeven en dan pas over naar het feitelijke schrijven, de regels, de woorden, waardoor ik ruimte ervaar om op dat moment aandacht te besteden aan dialogen, versnellen, vertragen en doseren. Dit is een boek dat of lukt of niet. Je moet hoog spel spelen. Dat ik hiermee op de longlist terecht ben gekomen, waardeer ik extra.