En de winnaars zijn...

09/06/2022

 

De NBD Biblion Gouden Strop 2022 is gewonnen door Marion Pauw voor haar thriller Vogeleiland. Hierover liet de jury weten dat het is “geschreven door een auteur die de lezer weet mee te slepen in een geschiedenis die onschuldig begint maar steeds luguberder wordt. Een boek dat de juryleden in één ruk uitlazen, dat een fraaie spanningsboog heeft en door de originaliteit van het verhaal zich lastig laat voorspellen.” Marion Pauw ontvangt een cheque van € 10.000,- en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. Pauw won de prijs al eens in 2009 en is daarmee de eerste vrouwelijke thrillerauteur die de belangrijkste thrillerprijs twee maal wist te winnen.

De NBD Biblion Schaduwprijs 2022 ging naar Bas Haan voor zijn thrillerdebuut Lenoir, dat de jury omschreef als “een volwassen, afgewogen boek, waarbij je geen moment het idee hebt dat je een debuut in handen hebt. Het geeft een rauw en realistisch inkijkje in het grootstedelijk straatgeweld.” Hij ontving een cheque van € 1.000,- en een litho van ‘De Schaduw’ van Daan Jippes.

Juryrapport NBD Biblion Gouden Strop 2022
Juryrapport NBD Biblion Schaduwprijs 2022

De shortlist 2022

10/06/2022

 

De shortlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2022 is bekend. Nieuwsgierig?

Bekijk snel onderstaande vier videoclips en je bent helemaal op de hoogte! De clips zijn via de mediakit ook te downloaden om te delen via de sociale media.

Rechts vind u het persbericht.

PB Shortlist NBD Biblion Gouden Strop 2022


Thrillerfans en schrijvers komen samen in Bibliotheek Utrecht 

tijdens Avond van het Spannende Boek

11/04/2022

 

Bibliotheek Neude in Utrecht vormt op donderdag 9 juni het bloedend hart van de ‘Avond van het Spannende Boek’. Tijdens dit evenement worden de belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen uitgereikt, waaronder de NBD Biblion Gouden Strop en de Hebban Thrillerprijs. Gelijktijdig vindt een bruisend programma plaats vol cold cases voor de thrillerliefhebber. Een avond waar schrijvers en liefhebbers van het genre samenkomen.

Kijk voor meer info en kaarten op: www.bibliotheekutrecht.nl/avondvanhetspannendeboek 


Thrillerauteurs door heel Nederland

25/03/2022

 

De tien bibliotheken die deelnemen aan de Thrillertour zijn bekend. Aanstaande september en oktober neemt de winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop samen met verschillende collega thrillerauteurs een toer door Nederland. Hou het sites en het nieuws van de volgende bibliotheken in de gaten: 

11/9 Theek 5, Oosterhout (Noord-Brabant); 14/9 Bibliotheek De Boekenberg Spijkenisse (Zuid-Holland); 16/9 Bibliotheek Kollum (Friesland); 17/9 Bibliotheek Noordwest Veluwe, Harderwijk (Gelderland); 18/9 Bibliotheek Kerkrade (Limburg); 22/9 Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen, Terneuzen (Zeeland); 28/9 De Nieuwe Kolk, Assen (Drenthe); 29/9 Bibliotheek Utrecht (Utrecht); 6/10  Openbare Bibliotheek, Hardenberg  (Overijssel); 7/10 Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, Huizen (Noord-Holland).


Het beeld in beeld

21/02/2022

 

Kunstenaar Marianne van den Heuvel is inmiddels begonnen met het maken van het sculptuur voor de winnaar! Al enkele jaren op rij heeft deze kunstenaar dit beeld voor de Gouden Strop gemaakt.

Het is een albast beeld van ongeveer 30 cm hoog dat zij vanaf 2010 tot 2017 maakte en – na een kleine pauze –  voor de winnaar van 2022 weer door haar zal worden gemaakt.

 

(https://www.mariannevandenheuvel.nl/de-gouden-strop/)


Gouden Strop Thrillertour

20/12/2021

   

  In Bibliotheek Utrecht wordt op 9 juni 2022 tijdens de Avond van het Spannende Boek de winnaar bekend gemaakt van de NBD Biblion Gouden Strop. En bibliotheken krijgen nu de kans om de winnaar in hun bibliotheek te ontvangen!

  Gouden Strop Thrillertour
  Stichting Gouden Strop en NBD Biblion organiseren in september en oktober 2022 de Gouden Strop Thrillertour. Tien optredens in tien bibliotheken door heel Nederland. De beste Nederlandse thrillerauteur van het jaar zal samen met drie andere thrillerauteurs de bezoekers van de bibliotheken tijdens een middag of avond meenemen in de geheimen van de misdaadroman. Vier misdaadauteurs op één podium.  ...bij een nieuwe sponsor hoort ook een nieuw logo!

  16/09/2021


  NBD Biblion nieuwe hoofdsponsor Gouden Strop

  Persbericht 16-09-2021

  Met ingang van 1 september 2021 is Stichting NBD Biblion de hoofdsponsor van de Gouden Strop, de prijs voor de beste spannende oorspronkelijk Nederlandstalige misdaadroman van het jaar. De sponsorovereenkomst geldt voor een periode van tenminste drie jaar.

  Behalve de Gouden Strop sponsort NBD Biblion ook de Schaduwprijs, de prijs voor het beste en/of meest bijzondere misdaadromandebuut van het jaar. Begin juni 2022 zullen de winnaars van de NBD Biblion Gouden Strop en NBD Biblion Schaduwprijs bekend worden gemaakt tijdens de Nederlandse Thrillerprijzen, die plaatsvinden in de theaterzaal van de Bibliotheek Utrecht aan de Neude.

  Gouden Strop Thrillertour

  Dankzij NBD Biblion komt er de Gouden Strop Thrillertour, een tournee in het najaar van 2022 waar de winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop samen met andere Nederlandse thrillerauteurs tien bibliotheken bezoekt. Misdaad, moord, mysterie, spanning. Thrillerauteurs zitten vol verhalen. De Gouden Strop Thriller Tour is voor lezers een uitgelezen kans om kennis te maken met de beste thrillerauteurs van Nederland.

  Michael Berg, Voorzitter Misdaadauteurs Auteursbond en bestuurslid Stichting Gouden Strop: “We zijn heel blij met onze nieuwe hoofdsponsor NBD Biblion. Daardoor kunnen we een aantal verbeteringen doorvoeren. Het prijzengeld van € 10.000,- voor de winnaar blijft hetzelfde, maar we hebben nu wel de middelen om meer en betere promotie te maken voor de auteurs die de longlist en de shortlist halen en daarmee de Nederlandse thriller meer in het zonnetje te zetten. Bovendien blijft het niet bij een prijs, maar gaan we met de Gouden Strop Thriller Tour ook nog het land in."

  Nina Nannini, Algemeen Directeur van NBD Biblion: “Thrillers en spannende verhalen bestaan sinds jaar en dag en zijn vaak het meest gelezen genre binnen de bibliotheken. We sponsoren de Gouden Strop om te zorgen dat er genoeg aandacht is voor dit belangrijke genre samen met alle betrokken auteurs en lezers. Met de Gouden Strop Thriller Tour zorgen voor een mooie toevoeging aan de activiteitenkalender van bibliotheken.”

  NBD Biblion is dé dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken en mediatheken in Nederland. Naast het selecteren, recenseren en beschrijven van media levert NBD Biblion jaarlijks miljoenen uitleenklare exemplaren aan de openbare bibliotheken en schoolmediatheken. Verder ontwikkelt NBD Biblion voortdurend nieuwe diensten en producten om de dienstverlening aan haar klanten te optimaliseren. www.nbdbiblion.nl


  Achter de schermen 

  06/09/2020

  Er wordt achter de schermen, zoals dat heet, alweer druk gewerkt aan de voorbereidingen voor editie 2022. Over niet al te lang kunnen uitgevers bericht ontvangen met een uitnodiging hun spannende boeken aan te melden. Rond 20 september komt het vernieuwde reglement online. Wie niet automatisch wordt aangeschreven (of wie dat vermoedt, of vreest): geef de volledige contactgegevens van uw uitgeverij door op remco@hetkantoortje.nl


  Nog even kijken naar Editie 2021

  06/08/2020

  Alles over de voorgaande editie nog eens nalezen? Kijk dan bij editie 2021.