AND THE WINNER IS...

20/05/2020 - 16.39 uur

De Vlaamse schrijver Dominique Biebau heeft met Russisch voor beginners de Gouden Strop 2020 gewonnen. Biebau kreeg de prijs voor het beste spannende boek van het jaar vanmiddag uitgereikt tijdens een speciale Live Nieuws Update van het AD. De eveneens Vlaamse auteur Bettie Elias won met Het tuinfeest de Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut.

Juryvoorzitter Koen Voskuil over de keuze voor Russisch voor beginners: “Dit is subtiel puntje-van-je-stoel-werk, tot het einde.”

En over Het tuinfeest: “Elias laat zich als een volleerd thrillerauteur op alle vlakken van haar beste kant zien.”

Juryrapport 2020

Kijkje nemen

06/05/2020

Wil jij zien hoe juryvoorzitter Koen Voskuil in alle vroegte de genomineerden bekendmaakte bij AD Nieuws Update? Dat kan via deze link.


Maak er een Podje van...

06/05/2020

De samenwerking met AD Media leverde niet alleen exposure op online en in de dagkrant, er werd door Kevin Goes met juryvoorzitter Koen Voskuil en jurylid Arno Ruitenbeek een podcast opgenomen over de genomineerden. Helaas vanwege de coronamaatregelen niet in een geluidsstudio, maar via een verbinding vanuit huis. Luister hier naar de podcast!


Genomineerd!

06/05/2020

Vanmorgen werden de genomineerden voor de Gouden Strop via diverse kanalen van AD Media bekendgemaakt. In alfabetische volgorde zijn dit de kanshebbers op de Gouden Strop:

Dominique Biebau met Russisch voor beginners (uitgeverij Vrijdag)

Donald Nolet met Hoek (uitgeverij Cargo)

Robert Pollack met De taak (uitgeverij Ambo Anthos)

Esther Verhoef met Façade (uitgeverij Prometheus) en

Jens Vern met De macht van K. (uitgeverij Volt).

 

Gefeliciteerd auteurs en uitgevers! Op 20 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

Kijk ook op www.ad.nl/degoudenstrop voor het volledige 'dossier'. Kleine aanpassing Schaduwprijs

24/04/2020

Dit jaar zijn er geen nominaties voor de Schaduwprijs. De prijs wordt toegekend aan een debuut dat buiten de nominaties voor de Gouden Strop valt en dat volgens de jury toch echt een aanmoediging verdient.


Samenwerking met AD Media.

24/04/2020

De bekendmaking van de winnaars van de Gouden Strop 2020 en de Schaduwprijs 2020 zal dit jaar heel anders zijn. Door de Coronamaatregelen is een feestelijke bijeenkomst niet mogelijk en net zoals de meerderheid van Nederland hebben we gezocht naar een mogelijkheid om online te gaan. Daar vonden we een enthousiaste partner in AD Media dat met de Ochtendshow in live uitzendingen en met de krant een geweldig platform biedt om veel mensen te bereiken en dat graag met ons wil samenwerken. En dus gaat de Gouden Strop online!

De samenwerking met AD biedt een geweldige kans om juist nu nieuwe kanalen uit te proberen. Het is voor het eerst dat een samenwerking met een online nieuwsmedium gekoppeld aan krant en podcast zo wordt opgezet. Op deze manier hoopt de Gouden Strop de lezers en liefhebbers van Nederlandse thrillers beter te bereiken.
De jury 2020 - even voorstellen:

oktober 2019

Dit jaar is er één jury voor zowel de Gouden Strop als de Schaduwprijs.

 

De juryvoorzitter is Koen Voskuil (verslaggever en misdaadjournalist AD, (co)auteur van onder meer Maffiaparadijs). Verder bestaat de jury uit: Anne Versloot (freelance recensent oa VN’s Detective & Thrillergids), Arno Ruitenbeek (freelance journalist en recensent oa VN’s Detective & Thrillergids), Petra Rijkelijkhuizen (Accountmanager e-Books bij de KB en voormalig uitgever) en Rolf Bos (freelance journalist en recensent oa Hebban.nl).