25 MEI 2023:


EN DE WINNAAR NBD BIBLION GOUDEN STROP 2023 IS:


John Kuipers wint de NBD Biblion Gouden Strop 2023 met Musserts Schaduw. Hij ontving de prijs uit handen van de winnaar van 2022, Marion Pauw.

Uit het rapport van de jury:

 

De NBD Biblion Gouden Strop 2023 gaat naar een debuterend thrillerauteur: John Kuipers met Musserts schaduw. 

John Kuipers stoot daarmee in een keer door naar de top van het genre. Hij heeft een boek geschreven dat spannend is, maar dat ons ook op een unieke locatie neerzet, op een uniek tijdstip in de geschiedenis van ons land: Den Haag in de zomer van 1940.

‘De vertegenwoordiger van het superieure Germaanse ras bleek een scharminkel met donker haar, een mismaakte manke linkervoet en een te groot hoofd.’ Met die eerste zin horen we meteen de cynisch-ironische toon van ik-verteller Swieninck, die getuige is van een werkbezoek aan Den Haag van Joseph Goebbels. Maar Charlie laat zich gaandeweg ook persoonlijk kennen, door zijn contact met buurvrouw Fie en zijn mijmeringen over zijn moeilijke moeder en zijn overleden vrouw.

Intussen volgen we het onderzoek naar de moord op NSB-er Marnix Maas, met de vele zijwegen en dwalingen die daar nu eenmaal bij horen. Taai misschien voor de hoofdinspecteur zelf, maar zeker niet voor de lezer. Ondanks toenemende tegenwerking volhardt Charlie in zijn streven om de waarheid boven tafel te krijgen. Dat brengt hem uiteindelijk bij de oplossing, en trakteert ons als lezer op een mooie spanningsboog. 

Als jury vonden wij deze combinatie van originaliteit, spanning, vertelstem en gelaagdheid onweerstaanbaar. Daarom kennen wij de NBD Biblion Gouden Strop 2023 met veel plezier toe aan John Kuipers voor zijn debuut Musserts schaduw.

De NBD Biblion Schaduwprijs kon dit jaar helaas niet uitgereikt worden vanwege een te gering aantal inzendingen.

9 MEI 2023:

De shortlist van de NBD Biblion Gouden Strop 2023

De shortlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2023 is bekend! Nadat in april een longlist
van tien spannende boeken bekend werd gemaakt, heeft de jury het aantal kanshebbers voor de belangrijkste thrillerprijs van Nederland teruggebracht tot de onderstaande vijf genomineerden. Op alfabetische volgorde van auteursnaam zijn dat:

- Gauke Andriesse met Dodelijke gelijkenis
"Beklemmend tijdsbeeld, ook nu nog actueel."

- Gerrit Barendrecht met De Ripper Connectie
"Spannende draai aan een klassiek verhaal."

- Mathijs Deen met De Hollander
“Unieke locatie, stilistisch sterk”

- John Kuipers met Musserts schaduw
“Fascinerende blik op Den Haag in juli 1940.”

- Charles den Tex met De Repair Club
“Snel gesneden, met vaart verteld.”