Bekijk hier de volledige uitreiking (l) of de samenvatting (r) op 5 juni 2021:

NB: bij de lange versie begint de uitreiking rond 14 minuten en 25 seconden - even doorspoelen.


Winnaars 2021

05/06/2021

Zojuist zijn de vier belangrijkste thrillerprijzen uitgereikt tijdens een livestream vanuit de Bibliotheek Utrecht:  Bernice Berkleef wint de Gouden Strop 2021 voor Bloedsteen, Floris Kleijne wint voor Klaverblad de Schaduwprijs 2021 en Hugo Luijten neemt de eerste Zilveren Strop 2021 in ontvangst. Toni Coppers wint voor Val de Hebban Thrillerprijs.

Het evenement ‘De Nederlandse Thrillerprijzen 2021’ was de opmaat naar een nieuw evenement in Bibliotheek Utrecht dat vanaf 2022 met publiek zal worden uitgewerkt tot een bruisend Thrillerfeest, waar naast de prijsuitreiking ook workshops, signeersessies en lezingen gegeven zullen worden.

Download hieronder het juryrapport van de Gouden Strop en van de Schaduwprijs.

Juryrapport Gouden Strop 2021
Juryrapport Schaduwprijs 2021

Filmpje!

19/05/2021

De Stichting Gouden Strop laat voor elke genomineerde titel een promotiefilmpje maken. Vanaf 19 mei verschijnt er dagelijks een nieuwe, onder meer te vinden op het YouTubekanaal van de Gouden Strop - maar ook op de diverse sociale media. En natuurlijk ook hier!

 


Shortlist 2021

18/05/2021

 

Vanmorgen lichtte juryvoorzitter Koen Voskuil live via AD.nl de shortlist voor de Gouden Strop 2021 toe. Tegelijk was er paginagroot aandacht voor deze shortlist in de ochtendkrant van AD. De genomineerden zijn op alfabetische volgorde:

René Appel, Overschot (uitgeverij Ambo|Anthos), Bernice Berkleef, Bloedsteen (uitgeverij The House of Books), Toni Coppers, De moord op Arno Linter (uitgeverij Manteau), Hugo Luijten, Undercover. Alles of niks (uitgeverij Lannoo) en Saskia Noort, Bonuskind (uitgeverij The House of Books). 

Op zaterdag 5 juni wordt de winnaar bekendgemaakt.


Uitreiking 5 juni

07/05/2021

 

Onder de titel ‘De Nederlandse thrillerprijzen 2021’ worden op zaterdag 5 juni vanuit de Bibliotheek Utrecht de vier belangrijkste thrillerprijzen (Gouden Strop, Hebban Thrillerprijs, Schaduwprijs en Zilveren Strop) uitgereikt. De uitreiking vormt het startschot voor ‘De Week van het Spannende Boek’ die op maandag 7 juni begint.

Met ‘De Nederlandse thrillerprijzen 2021’ bundelen de Bibliotheek Utrecht, lezersplatform Hebban.nl en de Stichting Gouden Strop de krachten voor een jaarlijks thrillerevenement.

De vier prijzen eren allen een ander segment van het thrillergenre:

  • Gouden Strop, de vakjuryprijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman
  • Hebban Thrillerprijs, de lezersjuryprijs voor de beste Nederlandse thriller
  • Schaduwprijs, de vakjuryprijs voor het beste spannende Nederlandstalig debuut
  • Zilveren Strop, de vakjuryprijs voor het beste Nederlandstalig korte spannende verhaal.

Door de coronamaatregelen zal de prijsuitreiking dit jaar online te volgen zijn. In 2022 en 2023 zal er onder de werktitel ‘de nacht van het spannende boek’ een bruisend thrillerevent van gemaakt worden.

De samenwerking van de Bibliotheek Utrecht met Hebban en de Stichting Gouden Strop geldt voor ten minste drie jaar.

De uitreiking van ‘De Nederlandse Thrillerprijzen 2021’ is zaterdag 5 juni 2021 van 13.30 tot 14.40 uur live te zien. Het laatste deel, de uitreiking van de Gouden Strop, is ook live te volgen op AD.nl.

 

Lees meer op Hebban.nl.


YouTube

07/05/2021

De Gouden Strop heeft nu ook een eigen YouTube-kanaal!In ere hersteld

08/01/2021

Terug van weggeweest: het felbegeerde beeld dat een aantal jaren op rij werd vervaardigd door beeldhouwer Marianne van den Heuvel, zal in 2021 weer worden uitgereikt aan de winnaar van de Gouden Strop! Het beeld is gemaakt in albast en is zo'n dertig centimeter hoog. In de 'header' boven deze pagina zie je haar (hand) aan het werk om het beeld voor de winnaar te vervaardigen.

Wie meer wil weten over het schitterende werk van Marianne kijkt op haar websiteDe jury van editie 2021

06/10/2020

Voor het voorzitterschap 2021 tekende wederom Koen Voskuil (verslaggever en misdaadjournalist AD). Arno Ruitenbeek (freelance journalist en recensent oa VN’s Detective & Thrillergids) en Rolf Bos (freelance journalist en recensent) zitten net als vorig jaar ook weer in de jury.

Nieuw zijn de twee juryleden Ellis Gielen (gepassioneerd thrillerverkoopster bij boekhandel Stevens in Hoofddorp) en Amber Martensen (‘Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2020’, van boekhandel Thomas in Bergen NH).Nog even kijken naar Editie 2020

28/08/2020

Alles over de voorgaande editie nog eens nalezen? Kijk dan bij editie 2020.