EN DE WINNAAR VAN DE NBD BIBLION GOUDEN STROP 2023 IS... JOHN KUIPERS!

 

Uit het rapport van de jury:

 

De NBD Biblion Gouden Strop 2023 gaat naar een debuterend thrillerauteur: John Kuipers met Musserts schaduw. 

John Kuipers stoot daarmee in een keer door naar de top van het genre. Hij heeft een boek geschreven dat spannend is, maar dat ons ook op een unieke locatie neerzet, op een uniek tijdstip in de geschiedenis van ons land: Den Haag in de zomer van 1940.

‘De vertegenwoordiger van het superieure Germaanse ras bleek een scharminkel met donker haar, een mismaakte manke linkervoet en een te groot hoofd.’ Met die eerste zin horen we meteen de cynisch-ironische toon van ik-verteller Swieninck, die getuige is van een werkbezoek aan Den Haag van Joseph Goebbels. Maar Charlie laat zich gaandeweg ook persoonlijk kennen, door zijn contact met buurvrouw Fie en zijn mijmeringen over zijn moeilijke moeder en zijn overleden vrouw.

Intussen volgen we het onderzoek naar de moord op NSB-er Marnix Maas, met de vele zijwegen en dwalingen die daar nu eenmaal bij horen. Taai misschien voor de hoofdinspecteur zelf, maar zeker niet voor de lezer. Ondanks toenemende tegenwerking volhardt Charlie in zijn streven om de waarheid boven tafel te krijgen. Dat brengt hem uiteindelijk bij de oplossing, en trakteert ons als lezer op een mooie spanningsboog. 

Als jury vonden wij deze combinatie van originaliteit, spanning, vertelstem en gelaagdheid onweerstaanbaar. Daarom kennen wij de NBD Biblion Gouden Strop 2023 met veel plezier toe aan John Kuipers voor zijn debuut Musserts schaduw.