Interviews - John Kuipers

NBD Biblion Gouden Strop 2023: De winnaar aan het woord

Foto: Frank Ruiter

1. Kun je kort vertellen waar je boek over gaat?
Mijn hoofdpersoon Charlie Swieninck is chef van het Bureau Bijzondere Delicten (belast met moord) van de Haagse politie anno 1940. Er ligt een dode in een trein op het station Hollandse Spoor met een vervelende achtergrond: Marnix Maas blijkt de juridisch adviseur van de top van de NSB te zijn, iets waaraan niemand tijdens de Duitse bezetting zijn handen wil branden. Charlie raakt prompt verstrikt in een slangenkuil met politieke zwaargewichten zoals Mussert, Rost van Tonningen en Van Geelkerken. Bovendien blijkt de dode ook niet bepaald een brandschoon privéleven te hebben geleid. Een man met een dubbelleven. Moordenaar en motief blijken uiteindelijk opmerkelijk verstrengeld. Het boek is faction; een verzonnen moord, ingebed in ware gebeurtenissen en personen die werkelijk hebben bestaan.

 

2. Waarom koos je dit onderwerp/thema?
Die keuze voert terug naar de jaren tachtig, toen ik als journalist veel over de Tweede Wereldoorlog schreef. Zowat vijfendertig jaar geleden bedacht ik mijn hoofdpersoon: geestig, onhandig en eigenzinnig. Al snel volgden in mijn hoofd allerlei andere belangrijke personages én plots om meerdere verhalen over te schrijven.

3. Hoe lang heb je aan het boek gewerkt?
Het schrijven zelf deed ik naast mijn werk, veelal 's nachts, en dat kostte zo'n drie maanden. Maar ik ben een schrijver die veel tijd investeert in research en die voortdurend schaaft aan het manuscript. Het móet kloppen en stilistisch prettig leesbaar zijn.

 

4. Welke Nederlandse schrijver(s) is/zijn een inspiratiebron voor je?
Vóór alles en iedereen Tomas Ross, van wie ik vanaf zijn begin als thrillerauteur zo'n beetje alles las. Joop van den Broek moet ik ook zeker noemen, alsmede Jacques Post en de Vlaming Jef Geeraerts.

 

5.Wat hoop je dat het winnen van de NBD Biblion Gouden Strop betekent voor jouw boek en voor jou persoonlijk?
Voor mij persoonlijk zou de Gouden Strop een geweldig leuke ervaring zijn, omdat ik over mijn protagonist door de jaren heen al meerdere boeken schreef, maar er pas nu, op mijn 68e, mee debuteer. Dat maakt vrolijk. Bovendien vind ik het erg leuk voor Tomas Ross, die 'het' in mij zag. En hij heeft gelijk gekregen.
De Strop zou tevens een prachtig estafettestokje zijn, aangezien mijn uitgever Cargo heeft ingezet op een serie rond Charlie Swieninck. Zo rollen de positieve belangstelling en recensies voor Musserts schaduw vanzelf door naar deel 2: Het bedrog van Göring.