Interviews - Gerrit Barendrecht

NBD Biblion Gouden Strop 2023: De genomineerden aan het woord

GERRIT BARENDRECHT

Foto: Ineke Oostveen

 

  1. Kun je kort vertellen waar je boek over gaat?

  De Ripper connectie gaat over Jack de Ripper, de ultieme seriemoordenaar. De pionier zou je kunnen zeggen. In mijn boek komt hij naar Amsterdam om daar zijn gruwelijke werk voort te zetten. Het is aan journalist Ida de Morsain en inspecteur Julius Katz om voor elkaar te krijgen wat nog niemand is gelukt: Jack de Ripper vangen.

    

   2. Waarom koos je dit onderwerp/thema?

   Mijn Connectie-serie, waarvan dit deel drie is, speelt zich af tegen het einde van de 19e eeuw. Ik ben voor mijn onderwerpen altijd op zoek naar het nieuws dat toen de voorpagina’s van de kranten beheerste en nu nog steeds in de belangstelling staat. In eerdere connecties waren dat vrouwenhandel en terrorisme. Maar uiteindelijk kun je niet om Jack de Ripper heen.

   Mijn hoofdpersonen trekken tegen hem ten strijde met op de achtergrond nog steeds actuele thema’s als vernieuwingen in de geestelijke gezondheidszorg, profiling, en de gevaren die het tbs-systeem met zich meebrengt. 

    

   3. Hoe lang heb je aan het boek gewerkt?

   Al met al heb ik er een jaar aan gewerkt. Ik wilde me helemaal in Jack de Ripper inleven (zonder daadwerkelijk naar het mes te grijpen, uiteraard) en dat vroeg om veel research. Al doende is het ook een zoektocht naar de identiteit van Jack de Ripper geworden.

    

   4. Welke Nederlandse schrijver(s) is/zijn een inspiratiebron voor je?

   Het zijn er veel. Om er twee te noemen. Maarten Maartens (pseudoniem van J. M. W. Schwartz). Hij heeft de eer de eerste Nederlandse thriller te hebben geschreven, al deed hij dat wel in het Engels. The Black Box Murder. Hij schreef het in 1889, en dat is ook het jaar waarin mijn Connectie-reeks zich afspeelt. Een inspiratiebron.

   En: Renate Dorrestein. Zij schreef voorin mijn exemplaar van “Het geheim van de schrijver”: Hou vol, Gerrit!

    

   5.Wat hoop je dat het winnen van de NBD Biblion Gouden Strop betekent voor jouw boek en voor jou persoonlijk?

   De NBD Biblion Gouden Strop winnen zou geweldig zijn. Een fantastische erkenning voor mezelf en voor mijn werk. En een bevestiging dat ik met de Katz en de Morsain reeks op de goede weg ben. Hoewel een nominatie en een plaats op de shortlist dat ook al zijn, natuurlijk.