Interviews - Charles den Tex

NBD Biblion Gouden Strop 2023: De genomineerden aan het woord

Foto: Dies Goorman

CHARLES DEN TEX

1. Kun je kort vertellen waar je boek over gaat?
De Repair Club gaat over een gepensioneerde spion. Op zijn oude dag moet hij weer in actie komen om een fout uit het verleden te herstellen. Maar die fout heeft zich zo diep in zijn eigen leven genesteld dat hij al zijn geheimen moet opgeven.

 

2. Waarom koos je dit onderwerp/thema?
Ik wilde al heel lang een spionage-thriller schrijven. Maar pas tijdens de corona-lockdown vond ik de ideeën en onderwerpen die bij elkaar pasten. De vlucht van kapitaal uit de Sovjet Unie vlak voor de val van de Berlijnse muur en de ineenstorting van de Sovjet Unie, gecombineerd met de schimmige financiële steun voor 'verzetsgroepen' in Syrië. Dat paste perfect bij de gepensioneerde spion die samen met een paar maten uit die tijd een Repair Club runt.

 

3. Hoe lang heb je aan het boek gewerkt?
In totaal ruim anderhalf jaar. Er was vrij veel research en ik ben ook naar Dresden geweest (in Duitsland, voormalig Oost-Duitsland). Voor mij is dat normaal. Meestal heb ik wel anderhalf jaar nodig. Soms twee jaar.

 

4. Welke Nederlandse schrijver(s) is/zijn een inspiratiebron voor je?
Roxane van Iperen, Alexander Münninghoff, Frank Westerman, Dimitri Verhulst. Allemaal schrijvers die echt goed een verhaal kunnen vertellen.

 

5.Wat hoop je dat het winnen van de NBD Biblion Gouden Strop betekent voor jouw boek en voor jou persoonlijk?
Het winnen van de NBD Biblion Gouden Strop is belangrijk. Ik heb de prijs al eens eerder gewonnen en ik weet dat het heel veel betekent voor de bekendheid, voor de aandacht die het boek krijgt en voor de verkoop. En het is natuurlijk een enorme erkenning als je boek wordt uitgeroepen tot het beste spannende boek van het jaar.